Länk till startsidan  
Om WebbIT Bibliotek
Kontakt
- för dig som är intresserad av att utveckla bibliotekens hemsidor -
 
Arkiv
Bibliotekens hemsidor
Bloggar
IT-lösningar
Kurser
Lästips
Nyhetsbrev, e-postlistor
Startsidan
Avskiljare
Länkar
Osynlig avskiljare
Rutigt mönster

 



Bibliotekswebben - ett verktyg i allmänhetens tjänst

Mölndals stadsbibliotek har skapat en ny bibliotekswebb. Den väcker onekligen nyfikenhet hos en webbutvecklare eftersom den är annorlunda - den är stilren och har tydligt fokus. Hur tänkte dom inför förändringarna? Vad ville dom uppnå? Har de utvärderat resultatet? Det är bara några av de frågor som infinner sig.


"Keep it simple"


Tog därför kontakt med Bert Hoflund, en av dem som arbetat med webbplatsen. Han berättade att den nya webben byggdes med Madsens användarstudie i åtanke. En annan utgångspunkt var den kände amerikanske webbgurun Jakob Nielsen budskap "Keep it simple" och "Content is king". Vad är då Möldalbibliotekets "content"? Jo, bibliotekets verksamhet kretsar primärt kring samlingarna. Det är samlingarna folk vill kunna söka i, inspireras av och låna hem ur. Givetvis vill de också ha koll på sina lån via uppkoppling, och kunna reservera, låna om m.m. Det är alltså samlingarna som utgör bibliotekens kärnverksamhet och följaktligen byggde de bibliotekswebben med samlingarna i centrum. Visst känns resonemanget igen? Men handen på hjärtat, hur många har utformat sitt nätbibliotek efter de principerna?

Hemsidan kontra opacen*

Lösningen i Mölndal blev att "flytta in" webbplatsen i Axiells webbopac. För att alltid ha nära till katalogsökfunktionen placerades den enkla fritextsökningen i en vänsterram, som hela tiden följer med användare. Det var förhållandevis lätt att sätta sin lokala prägel på opacen, förutsatt att kommunen tillåter egen aktivitet. Bert önskar att systemleverantörerna gjorde mycket mer för att underlätta lokala anpassningar. För att få riktig fart på utvecklingsarbetet borde biblioteken få verktyg av systemleverantören - kanske i form av ett publiceringsverktyg kopplat till både webbplats och opac.
- Det gäller att få många i personalen att tänka webb, menar han.

Nackdelar?

Finns det inga nackdelar med den nya webben? Datorovana användare kan ibland ha svårt att skilja ut komponenterna på webbplats respektive opac. De har exempelvis problem att begripa hur och när man söker i bibliotekskatalogen, och hur och när man söker på nätet, enligt Bert. Fördelarna med integrering av opac och webbplats tycker de ändå klart överväger nackdelarna.

Hur följa upp och utvärdera?

Tre studenter från högskolan i Trollhättan/Uddevalla har skrivit en C-uppsats om: "Utvärdering av katalogsystemet på Mölndals stadsbibliotek ur ett användarvänlighetsperspektiv" (Finns att läsa på Mölndals webbplats). Webbgruppen har också planer på att sitta bredvid några användare och dokumentera hur de arbetar med sidorna.

Hur vill de utveckla sin webbplats?

För framtiden önskar de sig en utveckling mot individuella sidor för varje användare. Redan idag kan besökaren komma åt EBSCO:s tidskriftsdatabas med hjälp av lånekortsnummer, men här finns goda möjligheter till ytterligare service.

Idealet ser de i den skräddarsydda portalen, där användaren själv bestämmer utformningen efter det egna behovet. Här skulle man kunna ge valbara alternativ under olika rubriker, t.ex. favoritsökningar i katalogen, databaser, önskade sökformulär mot katalogen, prenumeration på nyhetslistor, e-böcker mm. Fullt utbyggd skulle en sådan av varje användare själv utformad portal, kunna ge lösningen på problemet med för mycket för individen irrelevant information.

* opac = open public access catalogue

Läs mer
Mölndals hemsida
Madsens usabilitytest "Sådan bliver det elektroniske bibliotek brugervenligt"
Artikel i Framsidan, nr 3 2003 (Regionbibliotek Västra Götalands hemsida)

Av Kia Gumbel, 15 september 2004

 


 

 

 

 


Webbansvarig och redaktör: Kia Gumbel, kia.gumbel@kultur.stockholm.se