Länk till startsidan  
Om WebbIT Bibliotek
Kontakt
- för dig som är intresserad av att utveckla bibliotekens hemsidor -
 
Arkiv
Bibliotekens hemsidor
 Pil Basnivå
 Pil Bokomslag
 Pil Dynamiska länkar
 Pil Handledning
 Pil Lagstiftning
 Pil Sökbarhet
 Pil Tester
  PilTestmetoder
 Pil Vanliga fel
Bloggar
IT-lösningar
Kurser
Lästips
Nyhetsbrev, e-postlistor
Startsidan
Avskiljare
Länkar
 
Osynlig avskiljare
Rutigt mönster

 


Avskiljare


Vanliga fel

Vilka är de vanligaste felen med webbplatser, som jag ser det?

1. Konstruktören utgår från att alla börjar med startsidan. Men - på en webbplats kan man komma in var som helst i hierarkin! Exemplevis när man kommer in via en sökmotor. Webbsidorna bör därför vara konstruerade så att man alltid får svar på frågorna: Var är jag? Vart kan jag gå?

2. Anonymitet: Varför är så många bibliotek ovilliga att sätta ut namn och kontaktinformation till medarbetarna? Ofta finns enbart e-postadress till chefen och en opersonlig till infodisken. Varför? Sätt gärna ut foton på medarbetarna, och telefonnummer och e-postadresser. Det skapar hög trovärdighet och ger en känsla av tillgänglighet!
Tips! Det är idag problem med e-postadresser och spam. Ett sätt att undvika att e-postadressen utnyttjas felaktigt är att skriva hur de är konstuerade.
Exempel:
Personal: Kia Gumbel
E-post: förnamn+efternamn@kultur.stockholm.se

3. Otydlighet: A) Många biblioteks hemsidor finns i en kommunmall med egen sökfunktion. Den kan i sämsta fall kollidera med bibliotekets katalogsökfunktion. Var därför extra uppmärksam på tydliogheten hos sökfunktionerna! B) Startsidans text är längre än skärmsidan, och den är dessutom utformad som en papperstext. Eftersom flera studier visar att besökaren ofta inte skrollar på startsidan medför det att många missar viktig information. Ett exempel som jag sett poå flera håll är att "Nyheter" placeras sist.

4. Långsam nerladdning. Ingen sida bör överstiga 40 kB, eftersom den annars tar för lång tid att ladda hem för den som har en långsam modemuppkoppling. 40 kB inkluderar, förutom html-dokumentet, alla bilder och andra element som finns på sidan.

5. Strukturen är gjord utifrån webbkonstruktörens eller den egna organisationens – inte besökarens - behov. Det är exempelvis vanligt att Bookit (eller annan katalog) öppnas i nytt fönster med annorlunda design. För konstruktören är det helt naturligt eftersom den inte ingår i konstruktörens arbete. Men - förstår besökaren att det är det lokala bibliotekets bestånd som visas när hemsidan och katalogen är helt olika?

 


Webbansvarig och redaktör: Kia Gumbel, kia.gumbel@kultur.stockholm.se